Julia Roberts had het niet goed begrepen

Zodra de zon doorbreekt, kijkt de Nederlandse vrouw kritisch naar zichzelf. Moeten er wat pondjes af? Zal ik gaan voorbruinen op de zonnebank? Is mijn zomergarderobe up to date? Als het nodig is, neemt ze maatregelen. Die kosten tijd, moeite, en vaak ook geld. Er is één aspect waarvoor ze meteen de daad bij het woord kan voegen: de zomer in gaan met gladde benen en gladde oksels. Epilatoren en elektrisch ontharen winnen daarbij steeds meer terrein.

Lichaamshaar had in vroeger tijden ongetwijfeld een nuttige functie. En ook nu is flink zweten een stuk lastiger als je geen wenkbrauwen zou hebben, want dat gedruppel in je ogen leidt maar af. Toch zijn de meeste culturen unaniem over lichaamshaar bij vrouwen: liefst zo min mogelijk als het gaat om lichaamshaar onder de oksels, op de onderbenen en in de bikinilijn. Die keer dat Julia Roberts zwaaiend op de rode loper werd gefotografeerd met een flinke bos okselhaar heeft haar imago geen goed gedaan. Een nieuwe trend is het in elk geval niet geworden!

Waar de oude Egyptenaren harsten met een mengsel van olie en honing, maakt de moderne vrouw gebruik van de gemakken die de moderne techniek haar biedt. Bijna een kwart van de Europese vrouwen kies tegenwoordig voor een epilator of voor elektrisch ontharen, en hun aantal stijgt snel. Met deze methodes blijft ongewenste haargroei niet alleen langer weg, maar is ontharen ook snel en gemakkelijk te doen.

Wist je dat...

  • vrouwen al jong starten met scheren? In Europa scheren jonge vrouwen benen en oksels voor het eerst tussen hun veertiende en vijftiende jaar. In de Verenigde Staten zijn ze gemiddeld een jaar jonger.
  • een derde van de vrouwen haar schaamhaar in een streepje (de 'Brazilian'-vorm) scheert? Een kwart houdt het bij de bikinilijn, en nog eens een kwart haalt àlles weg. De rest kiest voor een driehoekig vormpje of is op een andere manier creatief.
  • het een fabeltje is dat haartjes in alle gevallen dikker terugkomen? Haar dat dichtbij de wortel wordt verwijderd, bijvoorbeeld met elektrisch ontharen, is zachter dan haar dat een scheermes heeft gezien. Terugkomende haartjes zijn trouwens wel altijd donkerder, omdat ze nog niet zijn gebleekt door zon, water, zeep of crème.
  • ' zomerhaar' sterker groeit dan 'winterhaar'? In warme seizoenen is de bloedcirculatie beter, en daardoor krijgen haartjes meer voeding binnen. Dat zorgt voor een groeispurt in warme tijden, ook op je hoofd!
  • vrouwen vooral ontharen omdat ze het mooier en hygiënischer vinden? Andere motieven zijn omdat het lekkerder aanvoelt, of omdat hun partner het opwindend vindt.
  • het tot vier weken kan duren voordat een haartje teruggroeit? Het verschilt per persoon en per lichaamsdeel, maar hoe dichter bij de haarwortel je scheert, hoe langer haar wegblijft. De haarwortel ligt tot vier millimeter onder de huid en is het beste te bereiken met een epilator.
  • steeds meer mannen hun lichaamshaar verwijderen? Met name sporters vinden een glad lichaam mooier. Harige bodybuilders zie je eigenlijk nooit; dat zou maar lastig zijn bij het oliën van hun gespierde torso!

 


Welke methode kies je?
Groot voordeel van elektrisch ontharen is dat je het tegenwoordig kunt doen wanneer je daar zin in hebt. Waar je ook bent. Oplaadbare epilatoren geven je namelijk de vrijheid om te epileren waar je maar wilt. Ook kan je de apparaten tegenwoordig zowel 'nat' als 'droog' gebruiken. De nieuwe generatie epilatoren geeft je dus de mogelijkheid om te epileren met water en schuim én biedt je ook de 'droge' mogelijkheid.

Met een epilator, een apparaat met een roterende kop vol kleine pincetjes, wordt haar tot aan de wortel verwijderd. Het blijft dan ook tot vier weken weg. Hoewel de epilator in het begin een ongemakkelijk gevoel kan geven, raak je er snel aan gewend.

Net als de epilator is elektrisch ontharen een methode die 'droog' wordt toegepast: geen gedoe onder de douche met crèmes of met schuim, maar ontharen wanneer het jou uitkomt. Een elektrisch scheerapparaat tilt haartjes een klein stukje op, waarna kleine mesjes het afsnijden. Haar komt hierbij relatief sneller terug, maar voordeel is dat het elektrisch ontharen volledig pijnloos is.

Elektrisch ontharen is overigens ook de naam voor een techniek die schoonheidsspecialistes toepassen bij kleine oppervlakken zoals de bovenlip. Hierbij trekt ze de haartjes met een pincet los, nadat de haarzakjes via een klein naaldje door een stroomstootje zijn verhit en vernietigd. Permanent of definitief ontharen kan overigens met geen enkele ontharingsmethode. Uiteraard is het met de moderne apparaten wel mogelijk om het zichtbare haar te verminderen.

Pijn lijden verleden tijd
Fabrikanten zijn voortdurend bezig met het verfijnen van het gebruiksgemak en de techniek van epilatoren en elektrisch ontharen. Voor het verminderen van pijn bij het epileren zijn recent nieuwe massagesystemen en ijskoelsystemen geïntroduceerd. Daarnaast is de vormgeving erg belangrijk, omdat een vrouwenlichaam nu eenmaal haar eigen rondingen kent. Het uiterlijk is aangepast aan de vrouwelijke smaak: rondere, zachtere vormen en kleuren.

Geen recente modegril

Ontharen is geen recente modegril. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen vonden een glad vrouwenlichaam het mooiste. Hun methodes om dat te bereiken leken wel een beetje op de onze. Met pincet, hars of een voorloper van onze ontharingscrème zorgden ze dat er geen haartje op hun lichaam te vinden was! Vooral in het Midden-Oosten werd dat laatste heel letterlijk genomen.

De Europese kruisvaarders brachten het gebruik mee terug naar onze streken, zodat het tot 1600 heel gebruikelijk was voor Europese vrouwen om hun oksel- en schaamhaar te verwijderen. Catharina de Medici, koningin van Frankrijk, verbood haar hofdames om nog langer hun schaamhaar te verwijderen, en in de Victoriaanse tijd verdween de gewoonte helemaal. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontharen weer herontdekt en nu is het niet meer weg te denken.

Echte vooruitgang is geboekt in het contact tussen huid en apparaat. Om ongewenste haartjes zo kort mogelijk af te scheren tillen de apparaten vóór het scheren vaak de haartjes een stukje op, of trekken ze de huid strakker. Dat gebeurt door slimme innovaties zoals folies, trimmers en strips. Veel vrouwen gebruiken meer dan één methode, bijvoorbeeld een scheermes voor hun oksels en een epilator voor hun bikinilijn. Dat is tegenwoordig niet meer nodig. De nieuwste generatie epilatoren heeft verschillende scheerkoppen en is daarmee voor alle lichaamsdelen geschikt.

Wie kiest wat?      
 
Wereldwijd
Europa
USA
Nat scheren
66%
51%
88%
Elektrisch scheren
6%
10%
6%
Ontharingscrème
5%
7%
3%
Harsen
15%
18%
1%
Epilator
7%
12%
1%
       
(bron: Gillette)      

Achtergrondinformatie (niet voor publicaties)

Voor beeldmateriaal in hoge resolutie is een klik op de beelden in het persbericht voldoende om deze tevoorschijn te halen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

De heer Mr. S.A.J. de Roos
Directeur Vlehan
Postbus 190
2700 AD Zoetermeer

Telefoon: 079 353 13 71
Mobiel: 06-53812365
E-mail: cze@fme.nl