Oeps!

U heeft een erg oude browser die niet meer wordt ondersteund door Microsoft.

De hoogste tijd om te upgraden!

Nieuwe Energielabels en Ecodesign

  1. QR-code voor meer informatie (EPREL-database)
  2. Energie efficiëntieklasse voor extra informatie
  3. Energieverbruik in KWh/100 bedrijfscycli (met Eco-programma)
  4. Capaciteit van het apparaat (aantal standaard couverts voor het Eco-programma)
  5. Waterverbruik in liter/bedrijfscycli (met Eco-programma)
  6. Duur van het Eco-programma
  7. Geluidsniveau uitgedrukt in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse

Bereid u voor op de komst van het nieuwe energielabel en Ecodesign

De huishoudelijke apparaten wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers en koel- en vriesapparatuur krijgen vanaf 1 maart 2021 een overzichtelijker energielabel. De indeling van de bekende gekleurde labels wordt veranderd zodat consumenten in de winkel én online sneller kunnen zien hoe hoog of hoe laag het energieverbruik is.

De huidige ‘verwarrende en complexe’ categorieën A+, A++ en A+++ worden geschrapt. De Europese Commissie heeft een nieuwe zuinigheidsschaal van A tot en met G vastgesteld. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen met informatie over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau bij.

100% geïnformeerd

Een nieuw element van het nieuwe label is de QR-code waarmee consumenten extra informatie kunnen krijgen over het apparaat waarin ze geïnteresseerd zijn door het simpelweg te scannen met hun smartphones.

Met EPREL – de Europese Productdatabase voor Energie-Labels – kunnen consumenten zoeken naar energielabels en productinformatiebladen.

Ecodesign

Naast de nieuwe labels zijn er ook nieuwe eisen in het kader van ecodesign. Voor wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers en koelvriesapparatuur zijn productspecifieke verordeningen vastgesteld met onder andere eisen voor de minimale prestatie en beschikbaarheid van bepaalde reserve-onderdelen.

Het doel van de Ecodesign richtlijn is dat fabrikanten van energieverbruikende producten in de ontwerpfase worden verplicht rekening te houden met het verminderen van het energieverbruik en andere negatieve milieueffecten van de producten.

FAQ Ecodesign (Techniek Nederland)

APPLiA

Op de website van APPLiA (Home Appliance Europe) kunnen leveranciers, detaillisten en dealers per apparaat zien aan welke verplichtingen ze moeten voldoen.

Het nieuwe energielabel

Techniek Nederland FAQ wijzigingen energielabels

Op de website van Techniek Nederland wordt antwoord gegeven op veel voorkomende vragen.

FAQ Wijzigingen energielabels