Oeps!

U heeft een erg oude browser die niet meer wordt ondersteund door Microsoft.

De hoogste tijd om te upgraden!

Wanneer is de diepvriezer zuinig?

Wanneer is de diepvriezer zuinig?

Wanneer gebruikt een diepvriezer de meeste stroom? Als deze vol is? Halfvol? Bijna leeg? En wat is het verschil in stroomgebruik tussen een diepvrieskast een diepvrieskist van eenzelfde formaat?
 

Een volle koelkast of vriezer op temperatuur houden kost niet méér energie dan een lege, stelt Mariken Stok van Milieu Centraal, de voorlichtingsorganisatie op het gebied van onder andere energie en milieu. “De hoeveelheid energie die het apparaat gebruikt, wordt vooral bepaald door het rendement van de warmtewisselaar/compressor. Laat producten eerst afkoelen alvorens je ze bijvoorbeeld invriest.” 
 

Wel is er een verschil tussen verschillende soorten vriezers. Een kistmodel vriezer is bij gelijke grootte zuiniger dan ene kastmodel. ”Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit. Hierdoor ‘valt’ bij opening de kou terug in de bak, terwijl bij een vrieskast de kou bij opening vrijkomt en verloren gaat”, aldus Stolk.

Bij een nieuw apparaat scheelt dat in verbruik jaarlijks zo’n 25 tot 50 euro (afhankelijk van het energielabel van de vriezer: hoe minder zuinig het label, hoe groter de verschillen). 
 

Ook interessant is dat consumenten na acht jaar of meer hun vriezer het beste kunnen vervangen door een zuiniger exemplaar. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. “Dat klinkt tegenstrijdig, want lang doen met spullen is goed voor het milieu”, zegt Stolk. Volgens Milieu Centraal kan het op jaarbasis echter zo’n veertig euro schelen. Bij een vriezer ouder dan acht jaar kan het verschil oplopen tot zo’n zeventig euro. Stolk:  “We hebben voor het bepalen van dat advies bekeken of de energiebesparing die de nieuwe vriezer of koelkast zal opleveren opweegt tegen de ‘weggegooide’ productie-energie van het oude apparaat en de milieubelasting van het eerder kopen van een nieuw apparaat. Het verbruik van grondstoffen blijkt minder van belang te zijn dan de milieuwinst van de energiebesparing die tijdig vervangen oplevert.”
 

Om helemaal milieuvriendelijk te werk te gaan, dient de oude koelkast of vriezer apart te worden ingeleverd zodat deze ka worden gerecycled. 
 

Op de site van Milieu Centraal kan met maatwerk berekend worden of voortijdig vervangen in een situatie voordelig is oor milieu en portemonnee. Milieucentraal.nl